Waarom een verzuimverzekering?
Op grond van de Wulbz, de Wet Uitbreiding Loon door Betalingsverplichting bij Ziekte, betaalt de werkgever een zieke werknemer maximaal 104 weken lang tenminste 70% door. Vanuit de CAO is er vaak een verplichting tot aanvulling van het inkomen in het eerste verzuimjaar tot 100%. In de eerste twee verzuimjaren wordt maximaal 170% van het salaris uitgekeerd. Voor de werknemer is er dus financieel belang om het werk zo snel mogelijk te hervatten. Desondanks is er in diverse CAO’s afgesproken dat het salaris ook in het tweede verzuimjaar aangevuld mag worden tot 100%. In dat geval moet er wel sprake zijn van maximale reïntegratie inspanningen.
De kosten van ziekteverzuim kunnen dus behoorlijk in de papieren lopen. Om deze kosten enigszins te beperken kan een verzuimverzekering worden afgesloten. De verzekeraar dekt dan de kosten van het verzuim en, afhankelijk van de polis die gekozen wordt, draagt zorg voor Arbo-dienstverlening en reïntegratie inspanningen.
De premiebepalende factoren bij een verzuimverzekering zijn:
- De bedrijfstak
- Het ziekteverzuim in het verleden (veelal de afgelopen drie jaren)
- De verzekeringsvorm
- De hoogte en de aard van het eigen risico
- De gemiddelde leeftijd en de verdeling daarvan binnen de organisatie
Wat gebeurt er na twee jaar?
Na twee jaar wordt een werknemer gekeurd door het UWV, het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Naar aanleiding van deze keuring kan een werknemer in aanmerking komen voor een WGA uitkering (bij gedeeltelijke arbeidsgeschiktheid) of een IVA uitkering (bij geen of nauwelijks arbeidsgeschiktheid). Het UWV betaalt deze uitkering aan uw ex-werknemers.
Voor wie?
Een ziekteverzuimverzekering is met name interessant voor het MKB. Als een werknemer in dienst bij een midden of klein bedrijf ziek wordt, dan zal dat in de regel grotere (financiële) gevolgen hebben dan een verzuimende medewerker bij een grote onderneming. Daarnaast hebben bedrijven in het MKB-segment meer behoefte aan ondersteuning tijdens ziekte door een verzekeraar en/of arbo dienst.
Grotere bedrijven hebben de benodigde expertise vaak zelf in huis.