Caravan- of vouwwagenverzekering | Van de Graaf Assurantien & Advies
16471
page-template-default,page,page-id-16471,page-child,parent-pageid-16462,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
 

Caravan- of vouwwagenverzekering

Caravan- of vouwwagenverzekering

Een caravan of vouwwagen is uw tweede thuis. Een plek om van uw vakantie te genieten. En tóch nieuwe regio’s en onbekende landen te ontdekken. Of om juist mee terug te keren naar uw favoriete camping.

 

Caravanverzekering verplicht?

Een verzekering voor de caravan wordt niet altijd afgesloten. Dat hoeft ook niet, want een caravanverzekering is geen verplichte verzekering. Toch is het verstandig om de caravan wel te verzekeren. Dan bent u namelijk verzekerd voor eventuele schade aan de caravan zelf. Zeker als u een caravan in een wat hogere prijsklasse heeft, verdient een caravanverzekering de aanbeveling.

 

Caravan verzekeren

Zolang u met de caravan onderweg bent is er eigenlijk niets aan de hand als u geen separate caravanverzekering heeft. Als de caravan namelijk is gekoppeld aan de auto, valt deze onder de verplichte WA verzekering van de auto. Maar zodra u op de camping bent en de caravan is losgekoppeld, wordt het anders. De caravan valt dan onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Wanneer de caravan niet goed vaststaat en de voortent van de achterbuurman omver rijdt, is de schade aan de tent van de achterbuurman in veel gevallen gedekt.

 

Waarom caravanverzekering?

Als de meeste schade gedekt is door andere verzekeringen, waarom zou u dan een verzekering voor uw caravan afsluiten? Zowel de WA-verzekering als de AVP zijn aansprakelijkheidsverzekeringen. Schade die de caravan veroorzaakt aan derden is gedekt, maar schade aan de eigen caravan niet. Aangezien aan de meeste caravans een aardig prijskaartje hangt, kan het verstandig zijn om de caravan zelf ook te verzekeren met een caravanverzekering.

 

Caravanverzekering, wat is gedekt?

Een normale caravanverzekering dekt schade die veroorzaakt is door brand, ontploffing, diefstal, inbraak en storm. Naast de caravan zelf is ook vaak de voortent en eventuele aanbouw meeverzekerd. In veel gevallen, afhankelijk van de polis, is ook schade aan de inventaris gedekt. Ook is er vaak sprake van een rechtsbijstandverzekering. Zaken als het bergen, hulpverlening of opruimen van de caravan kunnen eveneens verzekerd zijn, maar ook dit kan per verzekeraar verschillen. Het is daarom heel verstandig om de verschillende caravanverzekeringen goed met elkaar te vergelijken voordat u een verzekering afsluit.

 

Goedkope caravanverzekering

De goedkoopste caravanverzekering is niet altijd de beste caravanverzekering. Caravanverzekeringen lijken veel op elkaar, maar er zijn een aantal zaken waar u extra op moet letten. Naast een gewone caravanverzekering worden er ook allrisk verzekeringen aangeboden. Schade die ontstaat door slippen of botsen is met een allrisk verzekering bijvoorbeeld ook gedekt.

Als u kiest voor een allrisk caravanverzekering is het belangrijk om goed naar de voorwaarden omtrent de nieuwwaarderegeling te kijken. Als de caravan total loss wordt verklaard, bijvoorbeeld na een ongeluk, is dit het bedrag wat je terugkrijgt van de verzekeraar. Onder nieuwwaarde verstaan verzekeraars; het bedrag wat de caravan nieuw waard is. Met het geld moet dus een nieuwe en gelijkwaardige caravan gekocht kunnen worden. Wanneer de nieuwwaarde periode in de caravanverzekering verstreken is, wordt de dagwaarde van de caravan uitgekeerd. Dit bedrag is veel lager dan de nieuwwaarde. De nieuwwaarde periode kent grote verschillen bij verzekeringsmaatschappijen. Wanneer je een allrisk caravanverzekering wil afsluiten, is het bij het verzekeren van uw caravan belangrijk om hier goed naar te kijken.

 

Caravanverzekering vergelijken

Een caravanverzekering is vrij uitgebreid, maar de dekking is niet overal hetzelfde. Doorgaans geldt de verzekering voor een aaneengesloten gebruik in het buitenland van zes maanden. Maar dit is niet bij alle verzekeraars het geval. Vergelijk caravanverzekering dus op premie en voorwaarden, zo komt u tijdens uw vakantie niet voor onaangename verrassingen te staan. Een goedkope caravanverzekering, hoeft namelijk niet de beste verzekering voor uw caravan te zijn.

Heeft u vragen of bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.