Aansprakelijkheidsverzekering | Van de Graaf Assurantien & Advies
16497
page-template-default,page,page-id-16497,page-child,parent-pageid-16495,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
 

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP)

Aansprakelijkheidsverzekering (AVP)

Schade kan op veel manieren ontstaan. Bijvoorbeeld doordat u per ongeluk spullen van een ander beschadigt. Of als iemand gewond raakt door uw schuld. Vaak bent u dan aansprakelijk en schrik niet: een schadeclaim kan hoog oplopen. Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) dekt de financiële gevolgen hiervan.

 

Kenmerken

Een AVP is niet verplicht in ons land, maar wel zeer aan te raden. Als u iets doet waardoor schade ontstaat, kunt u namelijk aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Dat betekent dat u opdraait voor de materiële schade (aan spullen), maar ook voor letselschade (aan de gezondheid van mensen). Zeker die letselschade kan behoorlijk in de papieren lopen. Dan is het fijn als u verzekerd bent.

 

Voor wie en waarom?

Een AVP is er grofweg in twee soorten: een alleenstaanden- of een gezinsdekking. De namen zeggen het al: als u alleenstaand bent, kun u volstaan met een (goedkopere) dekking. Als u een gezinsdekking heeft afgesloten, dan zijn uw echtgenoot of geregistreerd partner en uw minderjarige kinderen meeverzekerd. Dat is ook zo als uw kinderen niet (meer) thuis wonen. Zelfs inwonende schoon- en (groot)ouders worden onder de AVP gezien als onderdeel van het gezin. En zowel bij de alleenstaanden- als bij de gezinspolis zijn logés, personeel en huisdieren meeverzekerd.

 

Let op!

De AVP biedt geen dekking voor het aansprakelijkheidsrisico dat met motorrijtuigen verband houdt. Daarvoor moet u (wel wettelijk verplichte) Wam-verzekering afsluiten. Schade die je met opzet veroorzaakt, wordt nooit vergoed. Het wel of niet hebben van dieren (en het aantal daarvan) en/of (vakantie)huizen beïnvloedt de hoogte van de premie. Bij een gezinsdekking is de grootte van het gezin niet van invloed op de premie. Bij sommige verzekeraars kunt u kiezen voor een (vrijwillig) eigen risico, zodat u minder premie betaalt.

 

Meer weten over de Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren? Raadpleeg de productwijzer.

Heeft u vragen of bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.